Quantcast
Channel: De Laatste Meter » kassa
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Point-of-sale: de kassa is missiekritiek voor de supply chain…

$
0
0

De kassa rinkelt. Ken je dat geluid nog van de grutter die draaide aan de arm links van het apparaat, waarna het zich opende en die grutter jouw je wisselgeld teruggaf? In de meeste winkels is deze praktijk vandaag de dag verre verleden tijd. De kassa is hi-tech geworden…De kassa is getransformeerd tot een financieel logistieke werkplek, via het netwerk gekoppeld aan cetrale systemen voor voorraadbeheer, boekhoudingen, betaalsystemen, CRM met klantkaarten, Business Intelligence-analysetools, etc.

Vanuit logistiek perspectief is de kassa de ‘control tower’ voor de supply chain geworden. De bevoorrading in de retail, tot diep in de haarvaten, wordt steeds vaker, en slimmer, aangestuurd vanuit die kassa. Zeker als de barcode in de toekomst plaats gaat maken voor de individuele RFID-tags.

De kassatoepassingen voor fysieke en virtuele betalingen draait niet zelden op een Windows-besturingssysteem. Matthé Smit schreef in Computable een goede column over de missie-kritieke functie van de kassa. Lezenswaardig!

Matthé Smit stelt:

Dat de kassa nu een computer is, heeft voor- en nadelen. De positieve aspecten zijn te vinden in een betere controle op de geld- en goederenstromen, minder handmatig werk en meer en betere inzichten om beslissingen te nemen op het gebied van inkoop en personeelsplanning. Omdat, zeker in de foodretail, alles om de dubbeltjes en centen draait, is dit zeer welkome intelligentie.

Deze constellatie heeft echter wel een prijs. Waar vroeger het grootste technische probleem van de caissière het rolletje was, wordt ze nu geconfronteerd met een blue screen of een netwerkprobleem. Maar heb je ooit in een supermarkt gehoord ‘Systeembeheerder kassa 4, systeembeheerder kassa 4′? Ik vermoed van niet en niet vanwege het feit dat de computerkassa’s het altijd perfect doen.

Een defecte kassa wordt gesloten, het winkelend publiek sluit aan bij een andere rij. De systeembeheerder wordt gebeld en komt, vanuit de vestiging of buiten. Vervelender is het wanneer er slechts één point of sale beschikbaar is en de winkelier de klant moet vertellen dat het even niet werkt. ‘Wilt u wachten tot dit het heeft opgelost?’ Dan is er regelrecht sprake van omzetderving; de klant doet zijn aankoop bij de buurman.”

Bron: lees het hele artikel op Computable.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9